@rtikel 4
 
22 januari 2000
 
debattsidan.com
Av Filip Björner
Läs även mina tidigare artiklar
 
 
 
     


Startsidan       #       Ämne: Försvars- och utrikespolitik       #   Ämne: Försvars- och utrikespolitik       #       Startsidan 
  Berätta hela sanningen
 
 
Svenska Kullagerfabriken (SKF) har...
...många synder att gottgöra. Det förflutna gör sig nämligen påmint dessa dagar, både genom nya böcker med avslöjande faktaredovisningar om hur svenska män frivilligt deltog i nazisternas arméer och människoutrotningsläger, samt genom skriverier i internationella tidningar om ett stämningshot mot SKF från ukrainska krigsfångar. En påminnelse får vi även genom en aldrig så liten konferens i vårt lands huvudstad som handlar om det mest fruktansvärda inslaget i Nazitysklands historia, nämligen Förintelsen.
De internationella kändispolitikerna Blair och Clinton har insett att deras närvaro vid den svenskarrangerade konferensen inte nödvändigtvis kommer att ge dem några politiska pluspoäng, och därför har de valt att stanna hemma, eller åtminstone sett till att de befinner sig någon annanstans än just i Stockholm. Den kängan kanske en viss Persson     eller rent av Sverige och den gamla svenska politiken     förtjänar, men det är likväl synd, eftersom det fortfarande är en rejäl skamfläck i Europas 1900-talshistoria som behöver belysas med det kraftigaste strålkastarljus som vi kan uppbåda.
Jag håller med en av konferensdeltagarna, Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, som i helgtidningen avisen den 22 januari skrev att: "Det är viktigt att alla stenar vänds för att vi därefter ska kunna blicka framåt." Och bland de frågor som måste ventileras nämner hon frågan om "vilka åtgärder som ska vidtas mot de svenskar som tog värvning i Hitlers armé." Men den viktigaste frågan i sammanhanget har hon, liksom de flesta andra bedömare missat.
 
Den viktigaste frågan är att reda ut alla fakta kring hur omoralisk den svenska Riksdagens politik egentligen var under Andra Världskriget. Alltså: var en hel del av vårt lands ledande politiker, statsmän, företagsledare och fackföreningsledare i maskopi med Nazityskland? Var målet med den svenska allianslösheten att satsa på den vinnande parten i Europas mitt, oavsett utgången av kriget, och oavsett hur omoralisk den vinnande parten än kunde tänkas vara? Struntade Sveriges ledande politiker i människors liv, och understödde de tidvis Nazityskland genom att industriellt underhålla Hitlers krigsmaskin? Detta är kärnfrågan. Det är den viktigaste enskilda fråga som vi kan ställa, om vi överhuvudtaget skall få lov att tala om Sverige och Förintelsen i samma andetag. Och i denna frågeställning är SKF:s kullager-industriella förehavanden under kriget en av de saker som vi måste titta noga på.
Jag har skrivit om den här saken förut. Den följande debattartikeln har faktiskt publicerats en gång tidigare, inför en liten men kvalitativt god läsekrets, i tidskriften Nattväktaren (årgång 2, nr. 7-8). Ursprungligen skrevs den dock som ett kolumntextförslag till en svensk dagstidning, men där blev den refuserad av en kräsen chefredaktör. Då, när texten för första gången skrevs, var den rykande aktuell. Idag är den tyvärr i huvudsak fortfarande det;

 
   
    Det följande är en återgivning av en äldre artikel:
 
...om detta må ni
OCKSÅ berätta...

 
Visst är det fortfarande angeläget att informera om nazisternas grymheter, vilket Riksdagen framhärdar med, men om det skall vara till någon vägledande nytta för framtida generationer måste vi också berätta om det svenska medlöperiet. Vi måste berätta om hur den svenska statsmakten under de första krigsåren 1940-1943 aktivt agerade som en av Nazitysklands främsta och viktigaste bundsförvanter. Och vi måste en gång för alla ta livet av myten om att Sverige någonsin har förhållit sig försvarspolitiskt och utrikespolitiskt "neutralt". Att tvätta hela den smutsiga byken är förvisso ett mycket stort projekt, så låt oss därför genast börja med att skönja några få av de faktabitar som måste lyftas fram i ljuset.
 
Hur många svenska skolbarn (eller vuxna för den delen), känner idag till att ett av de viktigaste målen i den norska motståndskampen var att spränga Volvo och SKF i luften? Mitt i hjärtat av Oslo och inte alls långt ifrån Stortinget, i Kongens gate, låg Volvo och SKF:s lokaler. Man tillverkade slitstarka kullager till det nazistiska krigsmaskineriet, men det satte åtta man i den norska motståndsgruppen SL/Aks delvis stopp för när de sprängde sönder lokalerna den 27 november 1944. Det var en rejäl smäll. Flera våningsplan förstördes tillsammans med 50 ton kullager och därmed oskadliggjordes en viktig del i den svenska statsmaktens pronazistiska stöd. Men vem har inte hört talas om den svenska soppan som tilldelades de nödställda norska flyktingarna, de vita bussarna som räddade judar och Raoul Wallenbergs (1912–?) hjältemodiga insatser i Ungern? Detta är nationalsagan vari man har försett vargen med en röd luva, för soppan utskänktes främst av Röda Korset och utav enskilda frivilliga utan statens stöd, de vita bussarna räddade i första hand skandinaver och deras administratörer fick ändå ofta bråka med svenska myndigheter och Raoul Wallenberg var en duktig CIA-agent som ofta kämpade mot den svenska statsmakten och som sedan övergavs av den blodsbesudlade utrikesministern Östen Undén (1886– 1974). Den sistnämnde farbrorn, som gav sitt namn till Sveriges efterkrigstida utrikespolitik (Undénlinjen), var ingen snäll gubbe. Det var inte för intet som han var en hatad man i de exilbaltiska kretsar där man höll reda på vem som hade blodsbesudlat sina själar. Hur många skolbarn känner till de viktiga nyanserna idag och hur många av dem vet att unga norska män upprepade gånger tillfångatogs av svenska staten och utlämnades till den nazistiska ockupationsmakten i Norge? Flera av dessa unga motståndsmän gjorde nya flyktförsök och lyckades ta sig till Narvik för att slåss tillsammans med några hederliga norrmän och engelsmän. Senare i livet blev en av dem chef för den norska motsvarigheten till SÄPO och i hans memoarer kan man läsa om den svenska nazistvänliga statsmakten.
 
Hur många skolbarn vet idag att Sven Stolpe (1905-1996) år 1940 fick alla sina antinazistiska artiklar i retur av Stockholms-Tidningens nazistvänliga redaktion? De publicerade annat av honom, men inte hans antinazistiska artiklar. Han fick inte publicerad en enda antinazistisk artikel i någon av stockholmstidningarna, men det gick åtminstone för sig i Karlstadstidningen och några få andra lokaltidningar. En man som Ivar Harrie (1899-1973), som var chefredaktör för Expressen 1944-1959, blev mäkta förvånad när han i samlad klump fick se en del av Stolpes antinazistiska artiklar efter kriget. Alla har väl hört talas om Engelbrektsdivisionen, som numera utmålas som en enskild fadäs och skamfläck? Men hur många svenska skolbarn vet att hamnarbetarna i Luleå jobbade treskift för att forsla ut stål till krigsmakten i Nazityskland? Hur många vet att Nazityskland under åren 1940-1943 förbrukade ca. 70 miljoner ton järnmalm och att ca. 20 miljoner ton av dessa importerades ifrån Sverige? Den delen av den svenska järnmalmen som hade låg fosforhalt bedömdes av nazisterna som oersättlig ("nicht ersetzbar") för framställningen av högkvalitativt stål. Engelbrektsdivisionens transitering var i jämförelse med den svenska stålexporten av nästan noll och intet värde för Nazitysklands krigsmakt. Det ihållande stödet till Nazityskland skulle faktiskt ha varit omöjligt om en smula äkta svensk motståndskamp hade kommit till stånd. Det är därför en skam att inte Luleås hamn sprängdes i luften.
Hur många svenska skolbarn vet att den svenske kungen Gustav V (1858-1950, kung; 1907-1950) fortfarande citeras som en föredömlig statsman bland de norska gammelnazisterna, eftersom de gillar hans fjäskande brev till Adolf Hitler (1889-1945)? Och hur många skolbarn vet att de svenska socialdemokraterna hade ensam majoritet i riksdagen under hela kriget, samt att det var socialdemokrater av hederligare kaliber som ledde Norge och Danmark med i den antitotalitära NATO-alliansen år 1949?
 
Hur många skolbarn vet idag att utrotningen av judarna till viss del beskrevs redan 1943 i boken Bakom Stålvallen, av SvD:s utrikeskorrespondent Arvid Fredborg (1915-1996) och att hans bok utkom i inte mindre än elva upplagor samma år?
Den enkla sanningen är att Sverige aldrig någonsin har varit "neutralt". Den svenska allianslöshetsdoktrinen innebär dubbelmoral i fredstid och den syftar till medlöperi och stövelslickeri i krig.
Om vi skall dra någon som helst lärdom av det förflutna och om vi nu skall försöka oss på konststycket att förbättra den svenska statsmaktens handlingsmoral, var skall vi börja och hur skall vi gå till väga?
Låt oss se oss runt i världen. Var hittar vi det största förtrycket som utövas mot mänskligheten just nu? Om vi skall orientera oss efter det största antalet förtryckta människoliv, så är svaret givet. Kommunistkina och Kommunistkorea är idag de värsta diktaturerna. Enligt de mest alarmerande siffrorna om massvälten i Kommunistkorea har kommunisterna där nyligen mördat ungefär hälften så många människor som nazisterna tog livet av i Förintelsen under Andra Världskriget. Dessa mord äger rum genom att bödlarna hindrar offren ifrån att fly till den fria delen av landet där mat finns. Med rått övervåld tvingas människor idag att äta gräs tills de dör. Samtidigt får vi information om att den största mördarregim som världen hittills har skådat nyligen dömde människorättsförkämpen Xu Wenli till tretton års fängelse. Han har redan genomlidit tolv år i kinesiska fängelser, varav större delen av tiden i isoleringscell. Hans enda 'brott' är att han har grundat ett demokratiskt parti.
Vad kan Sverige göra åt detta? Svaret är enkelt. Förbjud import av leksaker och telefoner m.m. som har producerats i kommunistockuperade områden. Bojkotta och isolera de kommunistiska mördarsvinen så att deras regimer äntligen kan få söndervittra inifrån.
 
   

 
Det är bara att beklaga att vi tyvärr inte kan återuppväcka Raoul Wallenberg till livet, för han skulle nog ha vetat att säga några sanningens ord om Sveriges omoraliska allianslöshetspolitik. [1] Han skulle utan tvekan haft mod att säga det som Herbert Tingsten och Per Ahlmark hade civilkurage att framföra när de två var som bäst på att berätta sanningen. Och jag menar sanningen, hela sanningen, och inget förbannat skitsnack utöver sanningen.
Sverige försvars- och utrikespolitik borde bygga på en tydligt moraliskt formulerad grund. Den borde respektera enskilda individers rätt till livet, i minst lika hög grad som den borde skydda landets suveränitet. Gruppens säkerhet är inte mera värd än den enskilde individens privata liv. De som inte bryr sig ett dugg om andra människors
liv, bryr sig nog inte heller särskilt mycket om att uppnå genuin lycka i sina egna liv och vice versa. En olycklig försvarspolitik, avsedd att trygga en olycklig nation, är inget att trakta efter. Försvars- och utrikespolitiken är inget självändamål, eftersom det endast är den enskilde individens liv som kan vara det.
 

[1] Visst är han värd en staty eller fler, ett torg och några gatunamn, liksom ett frimärke etc. Synd bara att den svenske utrikesministern Undén inte brydde sig om att försöka rädda hans liv.
 

Korrigering:
Två viktiga avsnitt i den ursprungliga artikeln föll bort när den webbpublicerades den 22 januari år 2000. Dessa två avsnitt lades ånyo till först den 2 april samma år. Det gällde det viktiga avsnittet där sprängningen av SKF-lokalen i Oslo omnämns, respektive det avsnitt där en jämförelse görs med sagan om Rödluvan. Trots detta tyckte många läsare bra om den sargade artikeln. Bland dem fanns bl.a. tre riksdagsledamöter, från tre olika partier.
 
 
 

$ $ $

 
 
 
 


Toppen       Startsidan       Debattartiklarna  debattsidan.com är
yttrandefrihetsfundamentalistisk.
 
Yttrandefriheten förbättrar
samhällets hälsa därför
att den skyddar individens
alla andra rättigheter.
Surfning till senaste debattartikeln
7/11-1999     2/4-2000

260