@rtikel 14
 
3 augusti 2008
 
debattsidan.com
Av Filip Björner
Läs även mina tidigare artiklar
 
 
     


Startsidan       #       Ämne: Pseudovetenskap       #       Ämne: Pseudovetenskap       #       Startsidan 
    Är vi på väg
mot en ny istid?

 
 
Ja, självklart...
...är vi på väg mot en ny istid. Och inte bara en, utan många. De kommer när de kommer, lite då och då, vare sig de är stora och jättekalla eller bara lite lagom små. Och vi vet aldrig i förväg när de infaller. Men vi vet helt säkert att de mekanismer som tidigare har orsakat att vädret och klimatet ständigt har ändrat på sig finns kvar och fortsätter att verka, på samma sätt som de olika fysiska och kemiska orsaksbetingelserna som åstadkommer evolutionen också finns kvar och också kommer att fortsätta verka.
 
Men ibland händer det att någon charlatan påstår sig kunna förutspå hur vädret eller klimatet kommer att bli om ett år eller om hundra år. Och det senare alternativet är det säkraste att satsa på för den charlatan som inte vill bli avslöjad så som varande en charlatan.
 
Bidragspengar styr
pseudoforskningen

Ja, det finns även vetenskapare som klumpar ihop sig i finvetenskapliga gäng och förkunnar de märkligaste profetior, vilket gör det möjligt för dem att få mera bidragspengar till deras forskning när förutsägelserna är lagom politiskt korrekta. Om de påstår att den globala medeltemperaturen kommer att höjas en halv grad, eller kanske två eller fem grader om hundra år, så får de bra betalt (t.ex. av FN eller av EU eller av svenska myndigheter), och om de istället tror att det blir lite frostigare så blir de definitivt utfrysta, nerbantade och antingen ihjältigna eller utbuade som "oseriösa". För det anses vara oseriöst av dem att hysa en annorlunda uppfattning än den som media och klimathysteripolitiker älskar att älta.
 
Men det är i alla fall en variation att de "seriösa" forskarna numera påstår att klimatet skall bli varmare. För på 70-talet var de istället nödsakade att påstå att klimatet skulle bli kallare, ifall de ville ha ordning på forskningsfinanserna, bli tagna på allvar i media och bli omtyckta av sådana politiker som alltid tror att människans gärningar här på jorden ställer till med en massa elände för det de behagar kalla för "naturen" eller "miljön".
Och vad det nu än är som de menar med de orden, så menar de i alla fall inte att den mänskliga naturen eller den mänskliga förnuftsförmågan eller det för människan så hälsosamma industrisamhället skall få räknas som "miljö" eller "natur".
 
Det bortglömda tramset
Många har glömt bort detta, att media och proffstyckare och t.o.m skolboksförfattare på 70-talet skrämde de små barnen med hur ohyggligt kallt det snart skulle bli. (Och många vuxna lät sig också skrämmas...) Men så var det. Och vi som då var en smula skeptiskt inställda till miljömyterna och domedagsprofetiorna blev kallade för "oseriösa", "ovetenskapliga", "konspirationstänkare" och mycket annat trams. Och det blir vi fortfarande kallade, nu när vi misstror de senaste FN-finansierade miljömytskonspirationerna.
 
Och alla de charlataner, inkl professorer, docenter och andra akademiker, som på 70-talade pratade strunt om den kommande istiden. De är nu bortglömda. Ingen av dem ställs till svars. Ingen av dem får i efterhand frågan: Hur kunde ni hålla på så där och trumma ut era domedagsprofetior, som var så fel? Skall ni inte nu be om ursäkt för all den felaktiga skrämselspropagandan?
Nej, de slipper alla undan eftervärldens frågvishet. Deras tramserier har fallit i glömska. Men... här får du åtminstone se en av de tramsande professorerna i repris.
 
Den nedanför avbildade artikeln var införd i Expressen den 16 februari 1979.

 

 
Jag återger artikeltexten här nedanför. Några få bokstäver är bortrivna ur de sista orden, vilket jag anger inom hakparenteser [..], men det mesta ur artikeln återger jag här ordagrant:
 
Bildtexten lyder: "Professor Gösta Wollin har kartorna som förutspår en ny istid - redan om fyra år." (Och bilden av professorn med kartorna har tagits av fotografen Hasse Persson.)
 
Artikeltexten, skriven av Kurt Karlsson, lyder sålunda:

 
"New York (Expressen) Aldrig någonsin har det mätts upp så mycket snö på norra halvklotet av vår jord som denna vinter och människor har mätt i snart 200 år.
Titta på kartorna som professor Gösta Wollin håller upp för er där han står i snön på trappan till biblioteket i Columbia University i New York.
 
Den svartaste kartan till höger visar hur snön låg över nästan hela Europa under veckan 20-28 januari i år. Den andra något ljusare visar hur det såg ut exakt ett år tidigare. Snötäcket drar sig allt längre söderut.
 
- Det blir ännu värre, säger Gösta Wollin. 1983 - om fyra år - börjar en ny liten istid och den kommer att vara i 20-40 år.
 
Gösta Wollin vet vad han talar om. Han är ledande geolog vid Columbia University. Han har forskat i klimatförändringar i 30 år. Tillsammans med William B F Ryan och David B Ericson har han kartlagt sambandet mellan klimatväxlingar, förändringarna i jordmagnetismen och jordens omloppsbana runt solen.
- Alla mätningar pekar på att hela norra halvklotet nu är stadigt på väg mot kallare klimat. Vi får gå ända tillbaka till slutet av 1420-talet för att hitta en liknande situation. 1432 började den senaste lilla istiden - vår nya börjar 1983.
- Från och med 1432 kom en lång rad nödår. Glaciärerna växte, snön och isen drog sig allt längre söderut från Nordpolen och allt längre nedför bergssidorna. Det kommer att ske de närmaste årtiondena också.
 
- Det blir ingen stor istid som den vi hade för 11 000 år sedan då fastlandsisen täckte hela Skandinavien. Men det blir illa nog med dåliga skördar och förfärligt kalla vintrar.
 
- Vi arbetar vidare på vår metod att förutsäga klimatförändringar, säger Gösta Wollin. Vi ser en klar möjlighet att [..(ha/få/ge?)] prognoser för så kort tid s[..(om?)] åtta dagar framåt. Så exakt [..(är?)] sambandet mellan magnet[...(ism?)] och väder."

Ja, så lät det då. Och den artikeln var dessutom en av de bättre, eftersom människan inte pekades ut som boven bakom klimatändringarna, vilket annars var vanligt förekommande i artiklar, böcker och inte minst i ruskiga tv-filmer. Och bäst av allt är den exakta angivelsen, av att den nya lilla istiden skall påbörjas 1983 och hålla på i 20-40 år, eftersom vi idag kan bedöma detta utifrån facit. Vi vet hur det blev, eller snarare hur det inte blev, i jämförelse med den tvärsäkra professorsprofetian som serverades tidningsläsarna av mannen som var "ledande geolog vid Colombia University" och som minsann "vet vad han talar om".
 
Myten om växthuseffekten
Idag gäller den motsatta temperatur-färdriktningen i den klimathysteriska trenduppfattningen. Myten om växthuseffekten går ut på att s.k. växthusgaser ökar i atmosfären och att de kvarhåller mera av det uppvärmande solljuset på jorden. Detta babblas det ständigt om i medierna, eftersom katastrofscenarier säljer så bra. Och få människor stannar upp och reflekterar över hur detta går ihop med anomalin att det blev kallare på 70-talet.
Vad journalister och politiker bortser från är att det handlar om en obevisad teori, att det finns flera andra alternativa teorier, och att den nuvarande uppvärmningen inte är ett dugg märkvärdig. Exempelvis var 1930-talet ett varmare decennium än 1990-talet, om man nu får tro på de uppgifter som hävdar det. För det finns ju också flera olika slags mätningsanteckningar, och flera olika sätt att mäta.
 
Och så vill jag påminna om att fredagen den 23 maj i år föll det återigen ovanligt mycket snö i Dalarna. Är det ett bevis på att en ny istid är nära förestående? Nej, ingalunda. Men min poäng här är bara den att hade det istället varit ovanligt varmt den dagen så hade vi fått se många tidningsrubriker i stil med: "Varmaste dagen på X år!" Vi får numera aldrig se någon rubrik typ: "Kallaste x-månaden på tio år!" Detta trots att det finns faktaunderlag så det räcker även för den typen av rubrikmakeri. Det är bara det att den ena rubriksättningen är politiskt trendmässigt korrekt, och den andra - för tillfället - är icke så.
 
Pär Holmgren är en lögnare
Till sist vill jag bara hävda att den svenske meteorologen Pär Holmgren är en lögnaktig charlatan. Lita inte på den mannens fabuleringar om de globala flerårsprognoserna. Den pseudovetenskap han förlitar sig på är inte mer pålitlig än rena uppenbarelseprofetior.
 
Det finns flera anomalier som motsäger klimatalarmismen, och det kanske jag skriver ihop en ny artikel om. Tills dess hoppas jag att du ser till att ta vara på ditt eget
liv och att du eftersträvar att uppnå din egen lycka här i denna förnämligt jordiskt tempererade tillvaro, med därtil hörande varierande väderlek.
 
 

$ $ $

 
 
 


Toppen       Startsidan       Debattartiklarna  debattsidan.com är
yttrandefrihetsfundamentalistisk.
 
Yttrandefriheten förbättrar
samhällets hälsa därför
att den skyddar individens
alla andra rättigheter.
 

Surfning till den senaste artikeln
sedan 7/11-1999
 
Okänt antal,
statistiken har upphört.